Saturday, 9 May 2015

Kangaroos, bro!

Íme az ígért ausztrál cselekménysorozat.

(Srcoll down for english, please)

Szóval, mint ahogy várható is volt elérkeztem az első "külföldi" utamhoz (ez elég furán hangzik), ami nem más volt, mint Ausztrália. Csupán 4 és fél nap fért bele, de ez is tökéletes volt arra, hogy megízleljem az ausztrál csodás is. Nem is okozott csalódást, leszámítva, hogy a napsütés reményében érkeztem, és erre egy egész napon át csapatták a felhők a mini-monszunt Sydneyben. Még szerencse hogy nagyon szeretem az esőt.

 
                                         Igen, ez az ázott bőregér én vagyok.


No, de lássuk csak hol is kezdődött. Mondjuk ott, hogy ki voltam merülve a munka miatt, így a repjegy és biztosítás megkötésén kívül nem voltam hajlandó mást leszervezni, egyszerűen nem volt kedvem. És meg is lett a kalandos eredménye. :) 
Este 8-ra érkeztem be Sydnyebe. Úgy gondoltam, szépen lecuccolok a leendő szállásomon és teszek egy esti sétát. Ahogy azt Móricka elképzelte... 1. Zuhogott az eső, de mint mondtam ez nem lehet visszatartó erő. 2. Rá kellett ébredjek, hogy húsvét van. Bementem az első hátizsákos hostelba, minő meglepő tele volt, irány a szemközti hely, az is tele. Ezen a helyen velem egy időben egy elég csöves kinézetű (mondjuk, hogy egy vidéki munkás hillbilly) férfi is próbált szállást kérni. Miután megkaptam a térképet a következő lehetséges helyekhez a csávó megkérdezte, hogy jöhet-e velem szerencsét próbálni. Mondom, miért ne. Innentől kezdve kb éjfélig csak szállást vadásztunk. Sikertelenül, hozzáteszem zuhogó esőben, úgyhogy a srácot kirabolták előző nap, szóval egy darab hálózsákja és egy papucsa volt meg persze némi pénz. Szóval lassan haladtunk. Gondoltuk lehet meg kéne aludni a vasútállomáson. Tekintve, hogy nálam volt a vadiúj kamerám, nem voltam egészen biztos ebben az ötletben, úgyhogy javasoltam a reptéri alvást. Abban már úgy is rutinos vagyok. Szóval visszamentünk, és hajnal 1-re végre "ágyat", vagyis hálózsákot ért a fejem. Na, de ekkor jött a securicsi, és mondták, hogy itt nem alhatunk, mert lezárják ezt a részt éjszakára. Jó, akkor átmentünk az általuk javasolt szekcióba. Pechünkre, pont sikerült azt az egy helyet megtalálni, ami a vasútállomás részének számított, szóval ugyanaz az ipse odajött 10 perccel később, hogy "bocs srácok, de ez megint nem lesz jó". Na, akkor költözés, és pont akkor, amikor épp megtalálom azt a tökéletes pozíciót, amiben el tudok aludni... Szerencsére a harmadik hely már rendben volt. Még lecsekkolták az útlevelünket, hogy nem-e vagyunk random csövesek aztán 2 órakor szunya. Már ha annak lehet nevezni. Ugyanis mindig volt egy alvászavaros ember csörgő böröndszállító kocsival, aki pont a fejem mellett lévő liftből kellett hogy kilépjen. Sebaj, az ilyenek teszik még ízesebbé a kalandot.Másnap irány a város, persze zuhogó esőben. Még így is szép volt. A szállástársam gépe csak délután indult, szóval úgy döntöttünk, hogy együtt nézünk szét a városban. Nekem tetszett a hely, szép épületek, gyönyörű botanikus kert a város közepén csodaszép madarakkal. Viszont rengeteg ázsiai van, azt hittem Aucklandben sokan vannak, de Sydney viszi a pálmát. Talán egy picit túl nyüzsi volt hely, de ez az érzés betudható annak, hogy én nem feltétlen vagyok a nagy városok szerelmese. A helyi művészeti múzeum is esélyt kapott megmutatni értékeit. Áthajóztunk egy közeli városrészbe is, hogy megigyunk egy sört. No ez a hajókázás volt életem leghullámzóbb útja. Még sose ültem hajón ekkora hullámokban, szó szerint néha átrepültünk egy egy hullám felett majd óriási becsapódás a víztömegbe, én nagyon élveztem, viszont az útitársamnak ez volt az első hajós élménye. És hát eléggé kiült a rémület az arcára egy némelyik nagyobb ugratónál. :) Vicces volt.


Ja igen, a szállást még reggel lefoglaltam, hogy nehogy megint a reptéren kelljen szunyálni. Ismerve a Nomads Backpackers, úgy gondoltam, hogy minőséget kapok, mint Új-Zélandon. Este, amikor hazatértem és felmentem a szobába rá kellett ébredjek, hogy ez egy elég hamis feltételezés volt. Tömény penészszag egy ici-pici szobában, ahol 6an aludtak egy 30-30centis kis ablakkal. A földön szeméthegy szétdobált müzli stb. Látszott, hogy a lakótársaim fiatal srácok, akik itt dolgoznak ideiglenesen, de nem igazán tudják az együttlakás szabályait. Ez bizonyosságot is nyert, amikor éjszaka üvöltve jöttek haza villany felolt, és üvölt tovább. De hát kérem, ez is a kaland része volt. :) Valahogy az ilyen dolgok inkább mosolyt csalnak az arcomra (hát ilyet is megéltem címszóval).
De legalább a 13. emeletről az ici-pici ablakon át elég szép kilátásom volt.

És akkor jött a következő nap! Verőfényes napsütés! Éreztem, hogy megállíthatatlan vagyok. És tényleg kisebb keresgélés után találtam egy autókölcsönzőt, és másfél órával később már az East Coast Pacific Drivon suhantam (keleti part csendes óceán út).

Csodálatos látvány, még szebb partok, gyönyörű hullámok, és persze a szabadság. Nem kellett térkép, elég volt csak menni egyenesen a főúton. Ott álltam meg, ahol tetszett, ha éhes voltam ettem, ha fürdeni akartam az óceánban fürödtem. Érdekes érzés, amikor nem vagy semmihez se kötve.

Este fele még sikerült egy elég pazar naplementét is elkapni. Majd jött végre egy kis alvás, igaz, hogy a pöttöm autóm nem igazán volt alkalmas erre a célra, de mégis azt mondom, rég nem aludtam olyan jót, mint akkor. :) 

Másnap irány Pebbly Beach, ahol a kengurúk az állandó vendégei az óceánpartnak, nem pedig az emberek. És tényleg rengeteg kengurú döglött kinn, élvezték a napos időt, már ameddig volt. Egy elég idilli partot kell elképzelni, hatalmas hullámokkal, füves parttal, mely homok szőnyeggel végződik az óceán előtt.


Volt kis dzsungeltúra is (bár kicsit óvatosabb voltam, mint szoktam, hiszen ki tudja milyen mérges állat leselkedik rám az ausztrál erdőkben), a cél egy koala megpillantása volt, de sajnos ez most nem jött össze. Eggyel több ok visszamenni.

Nagyon jó kis utazás volt, és utolsó nap, még belefért egy igazi nagyvárosi filmbeillő tengerpart vizitelése. Persze csodás hullámok megint, szóval úgy döntöttem bérlek egy deszkát, és megmutatom, hogy én tudok ám szörfözni már. Haha, az első hatalmas "most beledöngöllek ebbe a fincsi puha homokba" hullám után azért éreztem, hogy én eddig csak bébihullámokon voltam nagyon király. Azért 1 óra alatt kétszer sikerült meglovagolni a bestiákat, de még van mit tanulni. A part viszont tényleg pazar volt, huh, el tudnék éldegélni ott egy ideig.
Dióhéjban ennyi volt. Szerettem volna két ismerőssel találkozni Sydney-ben ez sajnos nem jött össze, bár Adrival azért pótoltunk utána Kiwiföldén. A konklúzió, hogy még vissza kell mennem Ausztráliába, hogy lássak egy koalát, na meg még jó pár más állatkát.

Sweet as Australia?! :O

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So, as expected the time has come to do the first trip "abroad" (this sounds a bit awkward), which was a flight to Australia. I only had 4 and a half day, but it was enough to taste the australian wonder. And it haven't caused a disappointment, except that I was traveling there in the hope of infinite sunshine, and I've got only a kind of a monsun for a whole day in Sydney. :) But I am glad that I love rain, so it was not a problem.But let's when it's started. Let's say it has started when I was really exhausted because of the work, so except the the booking of the flight and making a travel insurance, I haven't organised anything. I was simply to tired, and did not really care. As expected, this has had its adventorous result later.

I have arrived at 8 pm to Sydney. I thought I leave my stuff at my future accomodation and do a short walk in the city. 1. It was bloody rainy outside, that as I mentioned before would not have been a problem. 2. I forgot that it is Easter... :) I went to the first backpacker, but how suprising, they were sold out. Then I went to the second place right on the other side of the street. Same situation... Damn... (I mean dynamite). In the same time another homeless looking guy (let's say a hillbilly looking worker from the countryside) came there to book a bed. Afterwards I've got a map, with the address of the next backpacker, he asked me if he can you me, so we can try our luck together. I said why not.
From that time 'til midnight we were just walking in the city looking for a backpacker, without any luck. I have to add, that it was still raining, and the guy was robbed the day before, so he had hes flipflops, hes sleeping bag and some cash with him. So we could move only slowly. At some point we were thinking that we should sleep at the train station, however since my brand new camera was with me as well, I strongly suggested rather to go the airport (I am already a professional airport sleeper anyway. :) ). So, we went to the airport, and at 1 am, finally I could put myself into "bed", I mean in my sleeping bag. But then a security guy came, and informed us, that the area will be closed for the night, we have to leave. So we packed and went to the area suggested by this guy. Our incerdible bad luck was, that we found a quiet place, and in the second when I have finally found the perfect position for having a comfortable sleep, the same security came there, and said "guys this is already the part of the trainstation, you can't stay here..." Damn it (Dynamite)!!
So we moved to a third place where finally we could relax. One last check on our passport, which has proved that we arent random homeless people looking for a place to sleep, and then finally...!
Yeah, I can't really call it sleeping, since there were always some insomniacs, who had to toss their luggage cart out of the elevator, which was right next to my head (the only place where I could find a free space). Now worries, this was the part of the adventure as well. :)


Next day we headed to the city again, of course in heavy rain... :) It was really nice even though. The flight of my accomodation friend has departed only in the afternoon, so we decided to explore the city together. I liked the city. Nice architecture, beautiful Botanical Garden in the very middle of the city, with colorful birds. There were tremendous amount of asian people though. I thought that there are a lot in Auckland, but I don't think it is comparable. :) I've found the city a bit to crowded, but this feeling was maybe only because I am not the greatest fan of big cities. The local museum of arts, had got a chance as well, to show its values, it was worth to look around there. We had a short boat trip to Manly, which is a suburb of Sydney. I have to say, this was my first time on a boat in such huge waves. I mean they were really huge, we literally impacted into the water after crossing some big swells. I enjoyed it, but my friend had his first ever time on a boat, so I could clearly see the fear on his face. :) It was funny.

 

Oh, I almost forgot. I booked the accomodation roght in the morning, since I did not want to spend another night at the airport. Knowing the Nomads Backpackers, I thought that it will be the same quality as in New Zealand. Well, that was a fairly incorrect assumption. IN the evening when I arrived to check-in it was a kind of... dissapointment. Strong smell of moisture in the tiny little room with a tiny little window for 6 person. It was really dirty, seemed like that the actual roommates were more permanent users than me, but they weren't house trained at all. They arrived home late shouting to each other turning on the lights, and continouing the shouting. Well it was the part of the adventure. I was smileying, since I had to live this kind of stuff as well... :)

And then the next day came! Sunshine, and even more sunshine, and no clouds! I felt unstoppeable. And indeed, after a short search I have found a car rental place, and an hour later I was already on the Grand pacific Drive, or whatever it is called.

 

Astonishing scenery, beautiful beaches and even more beautiful swells! I did not need a map, I just followed the road. I stopped whenever and wherever I wanted. When I was hungry I ate, when I wanted to swim I went in to the ocean. It is an interesting feeling when you have the complete freedom.


In the evening I even caught a "Woow" category sun set. And finally the time had came to sleep. I would say that my lil' car was not appropriate for a 180 high man, but I haven't had such a good sleep for long time. :)

Next day I headed to Pebbly Beach where kangaroos just lying on the beach and enjoying the sunshine like people do. Imagine an idillic beach, with a jungle and a green grass carpet turning into sand and obviously amazing swells. :)
I did a small jungle hiking in the hope of finding a Koala in the eucalypt forest, but I did not have the luck (yeah I was lot more careful than usual,who knows what kind of deadly animal was waiting for me in the bush). One more reason to go back sometimes.

It was a really nice little trip on the last day I managed a visit on a true big city  party beach which really looked like a beach in the american  movies. :) Certainly beautiful waves again, therefore I decided to rent a board and show, that I am a fantastic surfer already. Haha, after the first "I will smash you in the soft sand now" wave, I had the feeling that I was awesome only on baby swells so far. I was able to catch two biggies in an hour though. Well, I still have a lot to learn. But the beach was incredible, amase-balls, I can imaging a few months, or a year living there. :)That was my adventure in nutshell. I planned to meet to people there, unfortunately we could not arrange that. At the end I met Adri here in New Zealand so it was alright. :)
Conclusion: I have to go back to Australia and find a Koala in its natural habitat.. :)

Sweet as Australia?! :O

No comments:

Post a Comment